Znáte to. Je týden, možná jen pár dní do Štědrého dne. Doma to sice voní jehličím a purpurou, ale krabice na cukroví jsou zoufale prázdné. Mezi sháněním dárků, balením a plánováním návštěv se představa hodin strávených u trouby, válení těsta a vykrajování zdá jako scifi. Já vím, taky to tak mívám. A přesně pro tyhle chvíle mám v rukávu plán B, který se pokaždé změní v plán A: božské české nepečené cukroví.

Dneska jsem pro vás dala dohromady svých 5 nejoblíbenějších receptů, které jsou absolutní záchranou. Jsou to poklady, které všichni známe a milujeme. Ale než se do toho pustíme, musím vám něco upřímně říct.

Moje velké kulinářské přiznání: Mýtus „Hotovo do 30 minut“

Pánové a dámy, buďme k sobě fér. Když u nepečeného cukroví vidíte titulek „Hotovo do 30 minut“, je to tak trochu… no, blábol. Fyziku totiž neobelstíme. Základem těchto dobrot je máslo, čokoláda a tukové krémy. A ty prostě potřebují čas a chlad, aby ztuhly.

Těch 30 minut (a někdy i méně!), o kterých tady mluvím já, je aktivní čas. Je to doba, kterou reálně strávíte v kuchyni mícháním, hnětením, válením a tvarováním. Pak už jen tác elegantně strčíte do lednice, uvaříte si svařák a jdete si hodit nohy nahoru. Ten zbytek už zařídí chlad. A to je přece skvělý obchod, ne?

Vybrala jsem pro vás 5 receptů, které pokrývají celé spektrum chutí – od kokosu přes ořechy až po rum. Všechny jsou postavené na surovinách, které buď máte doma, nebo je seženete v každé večerce.

Tady je máte v rychlém přehledu:

Recept (Moje srdcovky)Kolik času u toho reálně strávíte?Jak dlouho čekáte (než to ztuhne)?Co je základem chuti?
1. Vosí hnízda (Úly)30 minutCca 1 hodina (nebo jíst hned)Piškoty, ořechy, rum, máslo
2. Ořechový salám15 minut (Můj favorit!)Ideálně přes nocPiškoty, máslo, ořechy, džem
3. Kokosové kuličky „Raffaello“20-25 minutMin. 2 hodiny (tuhnutí hmoty)Salko, kokos, máslo, mandle
4. Rumové kuličky (Klasika)20 minutCca 30 minut (chlazení těsta)Piškoty, kakao, máslo, rum
5. Ořechové kuličky (Vlašské)20 minut30-60 minutVlašské ořechy, máslo, rum

1. Architektura chuti: Vosí hnízda (Včelí úly)

vosí hnízda z těsta s krémovou náplní na piškotech.
Měkké těsto vytvarované do úlku a uvnitř sladký krém Vrchol českého nepečeného cukroví co si každý pamatuje od babičky

Ach, klasika všech klasik. Někdo jim říká hnízda, někdo úly. Já jim říkám „sázka na jistotu“. Možná se jim vyhýbáte, protože si myslíte, že je to piplačka. Ale tajemství rychlosti se skrývá v jedné věci: v náplni.

Koukni...  Dělená strava: Funguje to, nebo je to jen další módní vlna?

Možná vám kamarádka tvrdila, že je dělala dvě hodiny. To je proto, že se pustila do profi máslového krému, šlehala ho v robotu do pěny, přidávala vaječný likér… Na to my teď nemáme čas. My jedeme „sprintovací“ verzi.

Co budete potřebovat (Sprint verze)

Na těsto (úlek):

  • 100 g mletých ořechů (vlašské jsou super)
  • 100 g mletých piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vejce (pro spojení)
  • 1/2 balení vanilkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • Kakao (podle oka, jak to chcete mít tmavé)
  • Piškoty na podstavce (kolik úlů, tolik piškotů)

Na náplň (Rychlá verze):

  • 60 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 žloutek

Jak na vosí hnízda?

  1. Těsto: V míse prostě rukama smíchejte všechny sypké suroviny na těsto. Přidejte vejce a rum a vypracujte kompaktní, lehce lepivé těsto. Žádná věda.
  2. Náplň: V malé mističce jen utřete (nemusíte šlehat!) máslo, cukr, rum a žloutek.
  3. Akce: Z těsta berte kousky, obalte je v moučkovém cukru (viz tip níže!), natlačte do formičky. Vařečkou udělejte důlek, lžičkou ho naplňte krémem, přiklopte piškotem a vyklopte. Hotovo, další!

Můj tajný tip pro rychlost: Největší zdržení je, když se těsto lepí na formičku. Vykašlete se na vysypávání formičky cukrem. Je to pomalé. Místo toho si kousek těsta, než ho dáte do formičky, lehce obalte v misce s moučkovým cukrem. Prostě ho tam „vykoupejte“. Nelepí se to, jde to neskutečně rychle a vyklopení je otázka vteřiny.

Důležité varování: V téhle rychlé náplni je syrový žloutek. To znamená jediné – cukroví hned po přípravě patří do lednice a je potřeba ho rychle sníst. Žádné skladování do února. Ale upřímně, kdo by ho taky tak dlouho skladoval?


2. Elegantní řez: Ořechový salám (Můj 15minutový šampion)

ořechový nepečený salám s kousky piškotů obalený v kokosu
Tohle je retro dobrota jak vyšitá Nepečený salám se s ořechy kakaem a máslem co se krájí na měkké plátky Taková ta věc po který se vždycky zapráší

Tohle je moje osobní eso v rukávu. Recept pro ty, co už opravdu, ale opravdu nestíhají. 15 minut aktivní práce, přísahám. Jak je to možné? Kouzlo je v tom, že netvarujete čtyřicet malých kousků. Uděláte jeden (nebo dva) velké válečky. Smíchat, uválet, hotovo.

Co budete potřebovat k výrobě ořechového salámu

  • 300 g piškotů (nameleme)
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů (já dávám půl nahrubo, půl najemno pro texturu)
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce meruňkového džemu (to je ten fígl!)
  • 2 lžíce rumu
  • Na obalení: Strouhaný kokos

Jak na to (turbo rychlostí)

  1. Všechny suroviny – ano, VŠECHNY – dejte do jedné velké mísy.
  2. Rukama (jinak to nejde) vypracujte kompaktní, soudržné těsto. Bude to trvat tak 10 minut, než se máslo a džem propojí.
  3. Z těsta vytvarujte váleček.
  4. Na vál si nasypte kokos a váleček v něm důkladně obalte.
  5. Zabalte ho pevně do potravinářské fólie a dejte do lednice.

Můj tajný tip a analýza: Moje babička tam dávala syrová vejce. Já vám ale prozradím modernější, rychlejší a (podle mě) chuťově mnohem lepší fígl: džem. Meruňkový džem to nejen bezpečně spojí (žádná syrová vejce), ale dodá salámu neuvěřitelný šmrnc a lehkou kyselinku, která perfektně vyváží sladkost a tuk.

Koukni...  Levné letenky jasně! Cestujte za hubičku s našimi TIPY

Tady ale víc než kdekoli jinde platí to, co jsem říkala na začátku o chlazení. Těch 15 minut je příprava. Salám musíte nechat ztuhnout ideálně do druhého dne. Jen tak ho nakrájíte na krásné, tenké plátky, které se nebudou drolit.


3. Kokosový sen: Nejrychlejší kuličky „Raffaello“ ze Salka

kokosové kuličky obalené v kokosu na talíři
Jednoduché kokosové kuličky bez pečení Sladké jemné a hotové za chvíliklasika co se na Vánoce nikdy neztratí

Kdo by nemiloval ty bílé obláčky, co chutnají jako dovolená na pláži? Doma je zvládnete levou zadní. Salko je v podstatě takový český „urychlovač“ pečení.

Na internetu najdete spoustu variant. Některé jsou jen ze Salka a kokosu (moc to lepí a je to šíleně sladké). Jiné recepty tam cpou sušené mléko (je to zbytečně složité a přidává to další cukr). Já se léta držím zlaté střední cesty, která funguje bezvadně: Salko + máslo. Máslo je ten tajný hrdina, který chuť zjemní, sníží pocit přeslazenosti a hlavně zajistí, že kuličky v lednici krásně ztuhnou.

Ingredience na kuličky „Raffaello“

  • 1 plechovka Salka (toho klasického, slazeného, nevařeného)
  • 55 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
  • 170 g strouhaného kokosu
  • Cca 100 g loupaných mandlí (celých)
  • Strouhaný kokos na obalení

Jak udělat kuličky „Raffaello“

  1. Do mísy nalijte Salko. Přidejte rozpuštěné máslo a 170 g kokosu.
  2. Důkladně promíchejte. Vznikne vám hustá, ale pořád dost lepivá kokosová kaše.
  3. A TEĎ POZOR! Tady přichází ten nejdůležitější krok, který nesmíte přeskočit. Tu mísu s hmotou dejte do lednice. Minimálně na 2 hodiny, ale klidně přes noc.
  4. Až po ztuhnutí odebírejte lžičkou kousky. Do dlaně udělejte placičku, doprostřed schovejte mandli a dotvarujte kuličku.
  5. Hotové kuličky hned obalte v kokosu.

Můj tajný tip (a varování): Opravdu se nepokoušejte tvarovat kuličky hned po zamíchání. Budete akorát naštvaní, celí upatlaní a hmota se bude lepit úplně na všechno. To sušené mléko v jiných receptech funguje jako „vysoušedlo“ a dá se tvarovat hned.

Ale my chceme tu jemnou chuť másla, takže si prostě musíme počkat. Aktivní čas (míchání + pozdější kuličkování) se vám ale hravě vejde do 25 minut.


4. Absolutní klasika: Rumové kuličky z piškotů

rumové kuličky obalené v kokosu na talíři
Oblíbené rumové kuličky z kakaové směsi a piškotů Vůně Vánoc v jednom soustu Kdo je jednou nachystá dělá je každý rok

Vánoce bez rumových kuliček? To snad ani nejde. To je ta vůně, která k tomu prostě patří. I tady ale existují dva tábory.

Jeden moderní, „zdravější“, používá ovesné vločky. Ale ty se musí často tepelně upravit, nechat nabobtnat… na to my teď nemáme čas. My se držíme poctivé české klasiky, kde základ tvoří staré dobré piškoty.

Koukni...  Fialová mrkev, arašídy nejsou ořechy a kečup jako lék. Fakt?

Co budete potřebovat?

  • 180 g mletých piškotů
  • 150 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 70 g kvalitního kakaa
  • Cca 100 ml rumu (prostě panák a půl)
  • Na obalení: Strouhaný kokos, mleté ořechy, čokoládová rýže… co máte rádi.

Jak na rumové kuličky

  1. Do mísy dejte změklé máslo a cukr. Třete je spolu, dokud se nespojí (ručně to stihnete do 5 minut).
  2. Přisypte mleté piškoty, kakao a přilijte většinu rumu.
  3. Začněte to zpracovávat rukama. Pokud je těsto moc suché a drolí se, přidejte zbytek rumu. Každé piškoty sají trochu jinak. Výsledkem má být kompaktní hmota.
  4. A je to. Hned můžete tvarovat kuličky a obalovat je v tom, co máte rádi.

Můj tajný tip: Některé „vylepšené“ recepty radí přidat pro zjemnění smetanu. Prosím vás, nedělejte to. Smetana sice dodá jemnost, ale drasticky zkracuje trvanlivost. Klasická kombinace másla a rumu je prostě nejlepší a nejspolehlivější.


5. Hřejivá tradice: Rychlé ořechové kuličky (z vlašáků)

ořechové kuličky obalené v nasekaných oříšcích
Kuličky z mletých ořechů obalené v sekaných oříšcích Taková ta poctivá přírodnější varianta bez zbytečných sladidel

Tohle je recept pro opravdové fajnšmekry. Jestli milujete tu plnou, hřejivou a lehce nahořklou chuť vlašských ořechů, tohle je přesně pro vás. Na rozdíl od salámu nebo hnízd, tady ořechy nehrají druhé housle. Tady jsou hlavní hvězdou. A příprava? Blesková.

Co potřebujete na ořechové kuličky

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu (jen pro zjemnění)
  • 1 lžíce kakaa
  • 5 lžic rumu NEBO vaječného koňaku (viz tip!)
  • Na obalení: Mleté ořechy nebo kokos

Jak udělat ořechové kuličky

  1. V míse utřete máslo s cukrem.
  2. Přidejte ořechy, kokos, kakao a tekutinu (rum/koňak).
  3. Všechno důkladně promíchejte a vypracujte v jednotnou hmotu.
  4. Tady je dobré dát hmotu na chvilku do lednice (stačí 15-20 minut), aby se s ní lépe pracovalo.
  5. Pak už jen tvarujte kuličky a obalujte je ve zbytku ořechů.

Můj tajný tip pro dvě varianty: Tohle je geniální. Z jednoho základu můžete mít dvě úplně jiné cukroví. Chcete klasiku s řízem? Dejte tam rum. Chcete něco mnohem jemnějšího, krémovějšího, takový luxusní „dámský“ dezert? Vyměňte rum za vaječný koňak. Díky žloutkům v koňaku dostanou kuličky bohatší texturu. Je to naprostá bomba!


Závěrečná „záchranná brzda“: Co dělat, když se nedaří

Tak, a máte to. Pět receptů, které vás zachrání. Než se do toho pustíte, ještě pár „babských“ rad na závěr. Nepečené těsto není raketová věda, je to spíš pocitová záležitost.

  • Těsto je moc řídké a lepí se? Žádný stres. Prostě přidejte „suchou“ složku. Podle typu receptu lžíci mletých ořechů, kokosu nebo drcených piškotů.
  • Těsto je moc suché a drolí se? Chce to přidat „mokrou“ nebo „tukovou“ složku. Opatrně přidejte lžičku změklého másla, trochu rumu, Salka nebo lžičku džemu.

A jak skladovat nepečené vánoční cukroví?

Pamatujte, že všechno je to v podstatě z čerstvého másla. Takže žádné vystavování na stole v obýváku, kde topíte v krbu. Všechno nepečené cukroví patří do chladničky. Ideálně do vzduchotěsné krabice.

A ta největší chyba? Naskládat je na sebe. Tlakem a teplem se z nich stane jedna velká neidentifikovatelná hrouda. Skládejte je hezky v jedné vrstvě do papírových košíčků, nebo jednotlivé vrstvy oddělte pečicím (nebo voskovým) papírem.

Tak vidíte. Stres může jít stranou. Pečení (nebo spíš nepečení) zvládnete levou zadní. Přeju vám hlavně klidné svátky a dobrou chuť!

PS: napište mi do kometářů jaké máte cukroví rádi vy a kolik druhů na vánoce děláte 🙂


Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem

author avatar
Anna Venclíková Travel & Lifestyle Blogger
Miluju chvíle, kdy máme doma klid, čaj voní po skořici a děti se smějí. Píšu o rodině, trendech pro muže i ženy, módě, sem tam i něco o nás ženách, cestování a malých radostech, které dělají náš život hezčí.