Každý rok slýchám, jak jsem prej dobrá přes grilování masa, ale kdo mě fakt zná, ten ví, že největší úspěchy na grilovačkách sklízím spíš díky omáčkám a různým marinádám. Není to žádná raketová věda – stačí pár základních surovin, nápad, nebo inspirace z Instagramu a Amerika ti leží u nohou. Češi mají sice pořád slabost pro kečup a hořčici, ale věř mi, že když na stůl vyskládám domácí BBQ omáčku, medovo-hořčičný dip a česnekové máslo, sousedi si chodí pro recept i třikrát.
Letos jsou trendy jasné: méně složitostí, víc chutí, vůně kouře, špetka pikantnosti a hlavně – všechno rychle a jednoduše.
Proč omáčky, dipy a marinády mění hru na grilovačce?
Grilování bez omáčky je jako léto bez zmrzliny – můžeš to přežít, ale moc si to neužiješ. Skvěle ochucená marináda dokáže i z obyčejného kuřecího prsa udělat hit večera, dip zachrání suchou zeleninu a BBQ omáčka? Ta u nás mizí rychleji než pivo v letním vedru.
Nejlepší na tom je, že většinu omáček zvládne doma namíchat každý, i když tvrdí, že neumí ani míchaná vajíčka.
Tajemství úspěchu? Kombinuj sladké, slané, kyselé i pálivé chutě, hraj si s bylinkami a neboj se „amerických“ nápadů – letos je to fakt trendy.
TIP: Robotické sekačky pro pohodové grilování
Znáš ten pocit, kdy se chystáš na grilovačku, ale místo odpočinku běháš s sekačkou po zahradě? Přesně proto u nás doma frčí robotická sekačka! Nejenže poseká trávník sama, ale navíc si můžu v klidu chystat omáčky, zatímco se o trávu stará technika. Zkus to taky – už žádné zničené nehty a zpocená trička před party!
1. Americká klasia: Domácí BBQ omáčka (taková, co voní po kouři)
V USA je BBQ omáčka základ každé pořádné grilovačky – a každý stát má svůj originální recept. Já si tu svou ladím už několik sezón a vím, že jakmile ji otevřu na stole, mizí první. Tajemství? Musí být sladká, trošku nakyslá, výrazná a hlavně – stačí pár minut a je hotovo.
Co budeš potřebovat k domácí BBQ omáčce
- 1 hrnek kečupu (klidně obyč)
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce hnědého cukru (jde i obyčejný)
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1x lžíce hořčice
- 1 lžička uzené papriky (nebo normální)
- 1x stroužek česneku (můžeš i prášek)
- Sůl, pepř podle chuti
Jak na to?
Všechno smíchám v kastrůlku, krátce povařím (stačí 5 minut), nechám trošku zhoustnout.
Tip pro efekt: Pokud chceš omáčku fakt jako z amerického BBQ, na konci přidej pár kapek tekutého kouře (prodává se v makru nebo online). Je skvělá na žebra, kuřecí křídla, ale i na burger nebo dipování hranolek.
2. Medovo-hořčičný dip (tenhle chutná i dětem!)
Tahle kombinace je moje tajná zbraň. Je hotový za dvě minuty, hodí se ke kuřeti, špízům, klobáskám, ale taky na zeleninu. Někdy mám pocit, že kdybych tenhle dip nevytáhla, grilovačka by byla zklamání.
K medovo horčičnému dipu potřebuješ
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce majonézy (nebo jogurtu pro lehčí verzi)
- Špetka pepře, případně trošku citrónové šťávy
Jak na to?
Vše promícháš v misce, necháš chvíli v lednici a je to. Je to univerzální dip, který funguje jak na maso, tak na chleba, brambory, nebo i ke kukuřici.


3. Ranch dip – americká klasika k zelenině i masu
Letos v USA trenduje domácí „ranch“ dip. Jeho kouzlo je v jednoduchosti a v tom, že si ho můžeš vyladit podle chuti. S česnekem je pikantnější, s pažitkou jemnější, s koprem jako z venkovské farmy.
Pokud si chceš udělat Ranch dip tak potřebuješ
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- 1 stroužek česneku
- Hrst čerstvých bylinek (pažitka, kopr, petrželka)
- Sůl, pepř
- Trochu citrónové šťávy
Jak na Ranch dip?
Všechno smíchej, dej vychladit a máš hotovo. Skvěle funguje k zelenině, křupavým bramborám, ale i ke grilovaným masům nebo špízům.
4. Chipotle-majonéza – pro všechny, kdo milují trochu kouřovou pálivost
Tenhle dip je malá Amerika v misce. Chipotle je uzená chilli paprička a právě ta dává omáčce neodolatelný, lehce kouřový říz. Neznáš? Neboj, dnes už ji koupíš v prášku nebo pastě v každém lepším supermarketu.
Budeš potřebovat
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička chipotle pasty nebo půl lžičky chipotle prášku
- Trochu limetkové šťávy
- Sůl podle chuti
Poté vše promíchej, nech chvíli rozležet v lednici a natírej na burger, křidélka, kukuřici nebo jako dip ke grilovaným bramborám. Jednou ochutnáš a budeš to chtít ke všemu.
5. Pikantní mango salsa – ovocná bomba ke grilovanému masu i rybě
Tohle je chuť léta přímo z Kalifornie. V USA se mango salsa přidává úplně ke všemu: na tacos, ke steaku, k rybě, ale i ke kuřeti nebo tofu. Miluju ten kontrast sladkého, pálivého a kyselého.
Jak udělat pikantní mango salsu dip?
- 1x zralé mango
- 1 červenou cibulku
- 1x malou chilli papričku (nebo podle odvahy)
- Hrst čerstvého koriandru
- Šťávu z limetky
- Špetku soli
Mango nakrájej na malé kostičky, přidej na jemno nakrájenou cibulku, chilli, koriandr a zalij limetkovou šťávou. Promíchej, nech chvíli odležet. Skvělá k lososu, ale klidně i na steak, špízy nebo jen tak s nachos.


6. Klasická medovo-sojová marináda (ideál na kuře, špízy i tofu)
Jednoduchá, ale přitom geniální marináda, kterou milují i Američani. Hodí se úplně ke všemu a maso zůstane krásně šťavnaté.
K medovo sojové marinádě potřebuješ
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku (prolisovat)
- Kousek čerstvého zázvoru (najemi nastrouhat, není nutné)
Jak na to?
Vše smíchej, nalož maso aspoň na 2–3 hodiny (ale klidně přes noc). Funguje skvěle na kuřecí, krůtí, tofu, dokonce i na zeleninu.
TIP: Extra slevy na grilovací vybavení v OBI
Pokud plánuješ grilovací sezónu pořádně rozjet, mrkni do OBI na jejich slevové akce. Občas tam mají neskutečné ceny na grily, náčiní nebo i na různé misky a tácy, které využiješ právě na omáčky a dipy. Já jsem tam někdy před měsícem ulovila krásné keramické misky na dipy za třetinovou cenu – stačí sledovat jejich letáky nebo online akce!
Chci omrknout slevy v OBI… více zde…
7. BBQ omáčka s bourbonem – hit amerických grilovaček
Amerika a bourbon – to prostě patří k sobě. Tuhle omáčku mi pochválil i kamarád, který whisky normálně nesnáší.
Na BBQ omáčku s bourbonem potřebuješ
- 1 hrnek kečupu
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička uzené papriky
- 3–4 lžíce bourbonu (podle chuti)
- Sůl, pepř
Jak na to
Na pánvi na trošce oleje orestuj cibulku a česnek, přidej zbytek surovin, nech jemně probublávat aspoň 10 minut. Na závěr přidej bourbon a nech odpařit alkohol. Nech vychladnout – a připrav se na otázky „co v tom je?!“. Skvělá na žebra, burger, pečené brambory i zeleninu.

8. Krémový avokádový dip (pro ty, co „nemají rádi česnek“)
I v Americe frčí guacamole, ale já mám vlastní krémový dip, co funguje skoro ke všemu a doma se po něm jen zapráší.
Krémový avokádový dip potřebuješ
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce zakysané smetany
- Šťávu z půlky limetky
- Sůl, pepř
- Trochu nasekaného koriandru nebo pažitky
Jak na to?
Avokádo rozmačkej vidličkou, přidej smetanu, limetku, osol, opepři, promíchej bylinky. Dobrý ke grilované rybě, zelenině, nebo jen tak na toust. Výhoda: chutná i těm, co jinak avokádo „nemusí“.


Každý den trávíme hodiny surfováním po internetu: v práci, doma, v kavárně, ve městě i při cestování. Připojujeme se všude k internetu i na veřejných wifi a ani si neuvědomujeme, jak snadno můžeme přijít o svá data, údaje i soukromí. Bezpečí na internetu není luxus, ale už dávno nutnost! 🌐🚀
Chraňte svá data, než bude pozdě skrze VPN! 🔒 Vyzkoušejte NordVPN se slevou 77% + 3 měsíce bonus zdarma nebo CyberGhost se slevou 82 % + 3 měsíci zdarma či ExpressVPN se slevou 61% + 6 měsíci bonus zdarma. Pokud nebudete spokojeni, každá z těchto VPN garantuje vrácení peněz + je přímo námi otestována!
9. Domácí česnekové máslo – s tímhle se jí i samotná bageta
Mám ráda, když na stole zůstane po grilovačce aspoň trocha domácího česnekového másla, ale přiznávám, stává se to málokdy. Tohle je naprostá klasika, kterou mám v rukávu už roky a stále mizí nejrychleji – hlavně, když přijde na křupavý chleba, kukuřici nebo grilovanou zeleninu.
Na domácí česnekové máslo potřebuješ
- 100 g změklého másla
- 2–3 stroužky česneku (podle chuti)
- Hrst nasekané petrželky nebo pažitky
- Sůl, pepř
- (Volitelně: pár kapek citronové šťávy nebo trochu parmazánu)
Jak na to?
Máslo nech změknout, vmíchej najemno nasekaný česnek, bylinky, ochuť solí a pepřem. Pokud chceš něco extra, přidej trochu citronu nebo nastrouhaný parmazán. Namaž na bagetu, nech chvíli zapéct na grilu – a sleduj, jak to mizí dřív, než dopečeš hlavní chod.
10. Jogurtový dip s bylinkami – lehký, svěží, nikdy nezklame
Tenhle dip je u nás záchrana, když přijde někdo, kdo „drží linii“ nebo má děti, které nechtějí nic pálivého. Je lehoučký, osvěžující a krásně doplní pečené brambory, grilované maso i zeleninu.
Na jogurtový dip s bylinkami potřebuješ
- 1 kelímek bílého jogurtu (ideálně řecký)
- Hrst nasekaných bylinek (kopr, pažitka, petrželka, bazalka – podle nálady)
- 1 stroužek česneku (jemně, nebo můžeš i bez)
- Trocha citronové šťávy
- Sůl, pepř
Jak na to?
Jogurt smíchej s bylinkami, citronem, osol, opepři, případně přidej česnek. Nech chvíli vychladit, chutě se krásně propojí. Výborný ke grilované rybě, zelenině, na pečené brambory i místo tatarky.
11. Hořčicovo-pivní omáčka – hit všech chlapů u stolu
Jo, v Americe frčí bourbon, u nás pivo! Tahle omáčka je skvělá k vepřovým žebrům, klobáskám nebo pořádné krkovici. A překvapí i chlapy, co tvrdí, že jim „stačí sůl a pepř“.
Ingredience na Horčicovo pivní omáčku
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce medu
- 50 ml světlého piva
- 1 lžička dijonské hořčice
- Trocha čerstvého tymiánu
- Sůl, pepř
Jak na to?
Vše smíchej v kastrůlku, krátce povař, nech zchladnout. Výborné ke grilovanému vepřovému, na namáčení klobás nebo i k bramborám.
12. Rychlá salsa z rajčat – když dojdou nápady i čas
Nejjednodušší věc na světě, ale na stole vždycky slaví úspěch. Navíc v létě je všude dost rajčat, takže žádná výmluva!
Co budeš potřebovat na rychlou salsu z rajčat?
- 3 zralá rajčata
- 1 malou cibuli
- Trochu olivového oleje
- Sůl, pepř
- Hrst nasekané bazalky nebo koriandru
- Šťávu z limetky
Jak na to?
Rajčata nakrájej na malé kostičky, smíchej s najemno nakrájenou cibulí, přidej olej, sůl, pepř, bylinky, limetku. Promíchej, nech chvilku odležet. Skvělá jako dip ke grilovanému masu, k pečeným bramborám, k chipsům nebo jen tak na lžičku.


Pár osobních tipů, jak na omáčky, co vždycky u hostů zabodují
- Neboj se kombinovat sladké a pálivé. Mango nebo ananas s chilli je letní jackpot.
- Bylinky vždycky nasekej čerstvé, sušené v nouzi, ale čerstvé voní i chutnají úplně jinak.
- Pokud chceš omáčku „jako z USA“, použij trochu uzené papriky nebo tekutý kouř. Stačí kapka a grilovačka dostane americký šmrnc.
- Pokud zbyde omáčka (což se nestává často), ulož ji do skleničky a použi druhý den do burgerů nebo sendvičů.
Závěr – proč jsou právě domácí omáčky a marinády důvod, proč mě všichni přátelé milují
Upřímně – spousta lidí si myslí, že grilování je hlavně o mase. Ale kdybych neudělala k masu pokaždé alespoň dvě omáčky a jeden dip, už bych asi dávno nebyla královnou grilovaček. Ať už jde o medovo-hořčičný dip, pikantní mango salsu, nebo jen obyčejné česnekové máslo, vždycky je kolem toho nejvíc smíchu, společných přípitků a receptů, které si lidé opisují na ubrousek.
Protože grilování je o chuti, vůni a hlavně o lidech, kteří u stolu sedí – a domácí omáčky jsou přesně ten důvod, proč se každý rok těšíme na další letní sezónu. Tak ať se ti letos omáčky povedou, ať gril voní až k sousedům a ať tě za tvůj „dipový arzenál“ pořádně pochválí nejen manžel, ale i celá parta!

Vaše komentáře
Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.