Stála jsem onehdy v obchodě a koukala na svazek mrkve. Úplně obyčejná věc, že? Jenže pak mi hlavou bleskla myšlenka: Proč je vlastně oranžová? A tahle jediná otázka mě zavedla do neuvěřitelné králičí nory (haha, jaká ironie) plné fialových mrkví, kečupu prodávaného jako lék a botanických podvodů. Ukázalo se, že naše spíže a lednice jsou plné malých švindlířů s fascinující minulostí. A já vám teď všechno prozradím.

1. Tajemství mrkve: Proč oranžová není její původní barva?

Fialová Mrkev

Když se řekne mrkev, co si představíte? Jasně, tu oranžovou, lehce sladkou kořenovou zeleninu. Oranžová barva je pro ni tak typická, že se dokonce i jedna barva jmenuje „mrkvová“. Jenže co kdybych vám řekla, že to celé je vlastně jeden velký, i když docela chutný, marketingový tah starý několik století?

Z fialových polí Afghánistánu na evropský stůl

Původní mrkve totiž vůbec nebyly oranžové. Kdybychom se vrátili v čase zhruba do 10. století do oblasti dnešního Afghánistánu a Persie, našli bychom pole plná mrkví v odstínech… fialové a žluté!

Koukni...  Záchrana Vánoc: 5 receptů na nepečené cukroví za 30 minut

První domestikované mrkve byly tmavě fialové, skoro až černé, a občas se objevila i jejich žlutá mutace. Byly štiplavější, ne tak sladké a mnohem tenčí než ty, které známe dnes.

Mýtus o oranžové mrkvi a Vilému Oranžském: Jak to bylo doopravdy?

Určitě jste už slyšeli tu historku, že oranžovou mrkev vyšlechtili holandští pěstitelé v 17. století na počest Viléma I. Oranžského jako symbol nizozemské hrdosti. Je to krásná pohádka, ale pravda je o něco prozaičtější. Historické záznamy a obrazy ukazují, že oranžové odrůdy existovaly už předtím. Holanďané je ale vzali, vylepšili je a udělali z nich hvězdu.

Proč? Protože byly sladší, větší a hlavně, na rozdíl od fialových mrkví, nepouštěly barvu při vaření. Jejich motivace byla spíše obchodní a praktická než politická.

Barevná duha na talíři: Nutriční síla fialové, žluté a červené mrkve

Každá barva mrkve značí přítomnost jiných prospěšných látek.

  • Fialová mrkev: Je plná antokyanů, silných antioxidantů, které chrání buňky a podporují zdraví srdce.
  • Oranžová mrkev: Je královnou betakarotenu, který si naše tělo přeměňuje na vitamín A, klíčový pro zrak a imunitu.
  • Žlutá a bílá mrkev: Obsahují lutein, skvělý pro ochranu očí.
  • Červená mrkev: Za svou barvu vděčí lykopenu (stejně jako rajčata), který je známý svými protirakovinnými účinky.

2. Historie kečupu: Neuvěřitelná cesta od rybí omáčky po lékárnu

Představte si, že vás bolí břicho. V 19. století by vám lékař možná předepsal… kečup. Ano, ten červený zázrak na hranolky. Historie kečupu je totiž jedna velká a neuvěřitelně zamotaná jízda.

Kê-tsiap: Zapomeňte na rajčata, první kečup byl z ryb

Původní kečup neměl s rajčaty nic společného. Jeho kořeny sahají do 17. století do jihovýchodní Asie, kde existovala fermentovaná omáčka z ančoviček a rybích vnitřností, které se říkalo „kê-tsiap“. Byla to slaná, štiplavá tekutina, kterou si britští námořníci zamilovali a přivezli do Evropy, kde se začaly vyrábět verze z hub, ořechů či ústřic.

Koukni...  Film Machři 1 & Machři 2: Zajímavosti o těchto 2 komediích

Dr. Bennett a zázračné rajčatové pilulky: Kečup jako lék 19. století

Rajčata se do příběhu zapojila až na začátku 19. století v Americe, kde byla dlouho považována za jedovatá. Ve 30. letech 19. století se ale na scéně objevil Dr. John Cook Bennett.

Tenhle pán tvrdil, že rajčata mohou léčit celou řadu neduhů, a začal prodávat svůj rajčatový kečup v koncentrované formě – jako pilulky! „Rajčatové pilulky Dr. Bennetta“ se prodávaly v lékárnách jako lék na průjem, poruchy trávení, žloutenku a dokonce choleru.

Vzestup a pád medicínského kečupu a záchrana jménem Heinz

Úspěch pilulek vedl k záplavě podvodných napodobenin, které často neobsahovaly ani špetku rajčat. To zničilo pověst kečupu jako léku. Z omáčky se stala nedůvěryhodná potravina, často plná nebezpečných konzervantů. Až na konci 19. století přišel Henry J. Heinz, který vsadil na kvalitu: zralá rajčata, ocet a průhlednou lahev jako důkaz čistoty. A tak se zrodil kečup, jaký známe dnes.

3. Proč arašídy nejsou ořechy? Odhalení největšího botanického podvodu

Arašídy

A teď se přesuneme k něčemu, co chroupeme večer u televize. Mám pro vás další šokující zprávu: arašíd není ořech. Vůbec. Je to drzý malý podvodník, který se za ořech jen vydává.

Luštěnina v převleku: Seznamte se s rodinou arašídů

Arašídy (Arachis hypogaea) patří do čeledi bobovitých. To znamená, že jejich nejbližší příbuzní jsou hrášek, čočka a fazole. Ano, arašíd je ve skutečnosti luštěnina! Pravé ořechy (lískové, vlašské) jsou botanicky definovány jako plody se tvrdou skořápkou, které rostou na stromech. Arašíd tohle nesplňuje.

Geokarpie: Fascinující proces, jak arašídy rostou pod zemí

To, jak arašídy rostou, je jedna z nejúžasnějších věcí v rostlinné říši. Tomuto procesu se říká geokarpie.

  1. Rostlina vykvete nad zemí žlutými květy.
  2. Po opylení ze stonku vyroste dlouhý výhonek, který se zavrtá do země.
  3. Až pod povrchem se na konci tohoto výhonku vyvine lusk – tedy arašíd. Rostlina tedy kvete nad zemí, ale plodí pod ní. Proto se jí také říká podzemnice olejná.

Kulinářský omyl: Proč arašídům stále říkáme ořechy?

Důvod je prostý: z kulinářského hlediska se jako ořechy chovají. Mají vysoký obsah tuku, křupavou texturu a v kuchyni je používáme podobně jako pravé ořechy. Proto tento botanický omyl přetrvává a vlastně nikomu nevadí.

Koukni...  5 Nejluxusnějších hotelů v Brně: Tipy na skvělé ubytování

Jídlo jako dobrodružství: Co se skrývá ve vaší spíži?

Svět jídla je plný překvapení, že? Mrkev, která byla původně fialová, kečup, který byl lékem, a arašídy, které jsou převlečené fazole. Ukazuje to, že i ty nejobyčejnější věci mají neuvěřitelně bohatou historii.

Možná je na čase začít se víc zajímat o to, co jíme, a dívat se na jídlo nejen jako na palivo, ale i jako na příběh. Kdo ví, jaká další tajemství se skrývají ve vaší kuchyni?

Slevomat

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem

author avatar
Anna Venclíková Travel & Lifestyle Blogger
Miluju chvíle, kdy máme doma klid, čaj voní po skořici a děti se smějí. Píšu o rodině, trendech pro muže i ženy, módě, sem tam i něco o nás ženách, cestování a malých radostech, které dělají náš život hezčí.