Palačinky jsou moje srdcovka. Jsou jako prázdné plátno, které čeká na to, až ho zaplníme barvami chutí. Sladké, slané, nadýchané, tenké jako papír… možnosti jsou nekonečné! A víte, co je na nich nejlepší? Že je zvládne úplně každý.

Dneska se s vámi podělím o svých deset nejoblíbenějších receptů na palačinky. Každý je jiný, každý recept má své kouzlo. Ať už jste milovnice klasiky, nebo rády experimentujete, slibuju, že si tuhle jízdu užijete. Takže šup do kuchyně, oblékněte si zástěru a pojďme na to!

1. Nadýchané palačinky s jahodovým džemem

Začneme klasikou, která nikdy nezklame. Nadýchané palačinky s jahodovým džemem jsou prostě sázka na jistotu. Jsou dokonale vláčné, nadýchané a ta chuť… mňam!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžičku cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.
  3. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  5. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou palačinky zlatavé.

Tip: Podávejte s jahodovým džemem, ovocem nebo šlehačkou.

Palačinky s jahodovým džemem a malinami
Palačinky s jahodovým džemem a malinami

2. Tenké palačinky Crêpes Suzette – Francouzský šarm

Crêpes Suzette jsou francouzská klasika, která vás okouzlí svou elegancí a dokonalou chutí. Jsou tenké jako papír, plněné máslovou omáčkou s pomerančovou šťávou a likérem Grand Marnier.

Na těsto budete potřebovat:

  • 125 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 lžíci rozpuštěného másla

Na omáčku Suzette budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • šťávu z 2 pomerančů
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a sůl.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  4. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 1 minutu, dokud nejsou palačinky zlatavé.
  5. Připravte omáčku Suzette: v pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.
  6. Přidejte pomerančovou šťávu a Grand Marnier a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  7. Palačinky přeložte na čtvrtiny a vložte do omáčky.
  8. Přelijte zbylou omáčkou a flambujte (zapalte).
Koukni...  Jak vybrat gril Weber: Plyn, elektřina, uhlí

Tip: Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

3. Americký sen – Nadýchané americké lívance s borůvkami

Americké lívance jsou nadýchané, vláčné a plné borůvek. Jsou ideální na víkendovou snídani nebo brunch s přáteli.

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 hrst borůvek

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.
  3. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Vmíchejte borůvky.
  5. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  6. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou lívance zlatavé.

Tip: Podávejte s javorovým sirupem, medem nebo zakysanou smetanou.

Reklama

4. Ruská exotika – Bliny s lososem a koprovou omáčkou

Bliny jsou tenké palačinky z pohankové mouky, které jsou typické pro ruskou kuchyni. Jsou skvělé jako slaná svačinka nebo lehký oběd.

Na těsto budete potřebovat:

  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 lžíci rozpuštěného másla

Na náplň budete potřebovat:

  • 100 g uzeného lososa
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 svazek kopru

Postup:

  1. V míse smíchejte pohankovou a hladkou mouku, vejce, mléko a sůl.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  4. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 1 minutu, dokud nejsou bliny zlatavé.
  5. Připravte náplň: uzeného lososa nakrájejte na tenké plátky, kopr nasekejte nadrobno.
  6. Bliny potřete zakysanou smetanou, poklaďte lososem a posypte koprem.

Tip: Podávejte s citronovými klínky.

5. Italská vášeň – Palačinky Crespelle s ricottou a špenátem

Crespelle jsou tenké italské palačinky, které se plní různými náplněmi. My si je připravíme s ricottou a špenátem, což je kombinace, která vás dostane do kolen.

Na těsto budete potřebovat:

  • 125 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 lžíci rozpuštěného másla

Na náplň budete potřebovat:

  • 250 g ricotty
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a sůl.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  4. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 1 minutu, dokud nejsou palačinky zlatavé.
  5. Připravte náplň: špenát rozmrazte a vymačkejte přebytečnou vodu.
  6. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte.
  7. Přidejte špenát a restujte, dokud se neodpaří všechna voda.
  8. Smíchejte špenát s ricottou, osolte a opepřete.
  9. Palačinky naplňte špenátovo-ricottovou směsí a zarolujte.
Koukni...  Ideální vína pro letní svatbu: Letní edice

Tip: Podávejte s rajčatovou omáčkou.

6. Mexická fiesta – Pikantní palačinky s kuřecím masem a salsou

Tyhle pikantní palačinky vás přenesou rovnou do Mexika. Jsou plné šťavnatého kuřecího masa, fazolí, kukuřice a sýra. A ta salsa… to je prostě pecka!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté papriky
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň budete potřebovat:

  • 200 g vařeného kuřecího masa
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka kukuřice
  • 100 g strouhaného sýra čedar
  • salsa

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, papriku a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.
  3. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  5. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou palačinky zlatavé.
  6. Připravte náplň: kuřecí maso natrhejte na kousky, fazole a kukuřici sceďte.
  7. Palačinky naplňte kuřecím masem, fazolemi, kukuřicí a sýrem.
  8. Přelijte salsou a zarolujte.

Tip: Podávejte s guacamole a zakysanou smetanou.

Reklama

7. Sladká tečka – Palačinky s tvarohem a rozinkami

Tvarohové palačinky jsou klasika, kterou miluju už od dětství. Jsou krásně vláčné, nadýchané a plné sladkého tvarohu s rozinkami.

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g rozinek

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.
  3. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  5. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou palačinky zlatavé.
  6. Připravte náplň: tvaroh smíchejte s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a rozinkami.
  7. Palačinky naplňte tvarohovou směsí a zarolujte.

Tip: Podávejte s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou.

8. Zdravá volba – Bezlepkové palačinky z ovesných vloček

Tyhle bezlepkové palačinky jsou skvělou volbou pro všechny, kdo se vyhýbají lepku. Jsou plné vlákniny a bílkovin, takže vás zasytí na dlouhou dobu.

Na těsto budete potřebovat:

  • 150 g jemných bezlepkových ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru do hladkého těsta.
  2. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete kokosovým olejem.
  3. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou palačinky zlatavé.
Koukni...  Nejlepší Michelinské restaurace v Praze: 26 gastro skvostů

Tip: Podávejte s jogurtem, ovocem a oříšky.

9. Exotika z Asie – Palačinky s banánem a kokosem

Tyhle palačinky vás přenesou rovnou do exotické Asie. Jsou plné sladkého banánu, voňavého kokosu a koření.

Na těsto budete potřebovat:

  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Na náplň budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 50 g strouhaného kokosu
  • med

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce s kokosovým mlékem a rozpuštěným kokosovým olejem.
  3. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete kokosovým olejem.
  5. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou palačinky zlatavé.
  6. Připravte náplň: banány nakrájejte na plátky.
  7. Palačinky naplňte banánovými plátky, posypte kokosem a pokapejte medem.

Tip: Podávejte s kopečkem kokosové zmrzliny.

10. Pro mlsné jazýčky – Čokoládové palačinky s čokoládovou omáčkou

A na závěr tu máme něco pro všechny milovnice čokolády. Tyhle palačinky jsou čokoládové skrz naskrz a ta omáčka… no, to je prostě nebe v puse!

Na těsto budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na čokoládovou omáčku budete potřebovat:

  • 100 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, cukr a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.
  3. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Předehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete máslem.
  5. Naběračkou nalijte těsto na pánev a smažte z každé strany asi 2 minuty, dokud nejsou palačinky zlatavé.
  6. Připravte čokoládovou omáčku: čokoládu nalámejte na kousky a dejte do misky.
  7. Smetanu přiveďte k varu a přelijte ji přes čokoládu.
  8. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.
  9. Palačinky přelijte čokoládovou omáčkou.

Tip: Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a čerstvými malinami.

Závěrečné mlsání

Tak co, holky, už se vám sbíhají sliny? Doufám, že ano! Palačinky jsou prostě univerzální jídlo, které si můžete připravit na tisíc způsobů. Ať už máte chuť na něco sladkého, slaného, zdravého nebo exotického, vždycky se najde recept, který vás potěší.

Takže neváhejte a pusťte se do experimentování. A nezapomeňte se podělit o své výtvory na sociálních sítích! Ráda uvidím, jaké dobroty jste si upekly.

A teď už mi nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť!

Reklama Slevomat.cz

Palačinky 10x jinak – Hodnocení a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností