Někdy si myslím, že grilování je tak trochu český národní sport. Všichni si myslí, že jim to jde samo, ale pak stačí pár nevinných chyb a z pohodové grilovačky je najednou festival stresu, kouře a polosyrového masa. Ne, nechci machrovat, ale za ta léta už mám svých pár osudových přešlapů odžito. Takže tady je moje top sedmička grilovacích průšvihů, které ti letos (doufám!) konečně nehrozí.


1. “Když už hoří, tak ať hoří!”

Asi největší česká klasika. Rozdělat pořádný oheň je čestná disciplína, ale někdo to vždycky přežene a gril pak vypadá jako při pokusu o založení olympijského ohně. Co následuje?

Maso je zvenku černé jak asfalt a uvnitř ještě běhá. A co je horší – další várka buřtů už končí spíš v popelu než v žaludku. Takže letos: méně dřevěného uhlí, víc trpělivosti a hlavně nehrnout všechno na rošt hned, jak se objeví první plamen.


2. “Nějak to naolejujeme, ne?”

Když slyším, jak někdo říká „nalij tam ještě trochu oleje, ono to líp chytne“, rovnou vím, že za chvíli budeme hasit požár a zachraňovat zbytky masa. Přebytečný olej na mase i na roštu způsobí spíš dýmovnici než gurmánský zážitek.

Stačí tenká vrstvička, spíš použít štěteček než celou lahev. Takže rada zní: šetři olejem, nebo budeš mít místo grilování improvizovaný ohňostroj.

Každý den trávíme hodiny surfováním po internetu: v práci, doma, v kavárně, ve městě i při cestování. Připojujeme se všude k internetu i na veřejných wifi a ani si neuvědomujeme, jak snadno můžeme přijít o svá data, údaje i soukromí. Bezpečí na internetu není luxus, ale už dávno nutnost! 🌐🚀

Chraňte svá data, než bude pozdě skrze VPN! 🔒 Vyzkoušejte NordVPN se slevou 77% + 3 měsíce bonus zdarma nebo CyberGhost se slevou 82 % + 3 měsíci zdarma či ExpressVPN se slevou 61% + 6 měsíci bonus zdarma. Pokud nebudete spokojeni, každá z těchto VPN garantuje vrácení peněz + je přímo námi otestována!

3. “Tahle marináda zvládne všechno”

Jo, taky jsem si myslela, že když maso naložím přes noc, bude ráno krásně měkké a chutné. Realita je často taková, že když marináda obsahuje moc soli, octa nebo citronu, je z toho spíš podezřelá šlupka než pochoutka.

Koukni...  Love Island: Romantika, drama a intriky na Kanárech 🎦

Občas je méně víc – a maso potřebuje hlavně čas, klid a šetrné zacházení. Ne experimenty s litrem sójovky a třemi druhy kečupu. Letos zkusím jednodušší variantu: olej, bylinky, trochu česneku. Hotovo.

4. “Gril je fajn čistit až po sezóně, ne?”

Tohle je téma, na které se nerado sahá. Ale řekněme si to na rovinu: gril, co nebyl vyčištěný od minulé grilovačky, je past na chuťové pohárky i nervy. Starý tuk a připálené zbytky masa nejenže smrdí, ale taky ničí to nové, co právě připravuješ. A ještě si přidej tu “lahůdku”, když se ti povede připečený rošt oddělit až s kusem dnešního steaku.

Proto si letos dejte předsevzetí – gril čistit po každé akci, i když je deset večer a už bych radši seděla s vínem.


5. “To otočím, až si doliju víno…”

Klasika každé grilovačky – někdo se zakecá, druhý si jde pro pití, třetí se motá kolem dětí, a maso mezitím trpí na roštu. Výsledek? Jedna strana uhlí, druhá ještě žije. Jasně, neříkám stát nad grilem jako voják, ale aspoň trochu pozornosti to chce.

Když už griluju, tak si to hlídám, a teprve pak se pouštím do dlouhých debat o smyslu života (nebo drbech o sousedech).


6. “S tím si poradí i náš starej gril, ne?”

Možná ano, možná ne… Ale nic nezničí grilovačku rychleji než rozpadající se rošt, plynová bomba na suchu, nebo brikety, co prostě nechytí. Jednou kamarád hostil partu přátel, všechno nachystané, a gril prostě “řekl ne”. Od té doby radši vše zkontroluje den předem – je uhlí, je plyn, jsou sirky, všechno funguje?

Pokud ne, aspoň víte, že v troubě se dá zachránit skoro všechno. Ale ten trapas, když všichni čekají na maso, si asi klidně raději každý z nás odpustí.

Koukni...  Domácí sauna na vánoce? Black Friday až 55% slevy u Maximexu

7. “Zítra ráno to uklidím”

Poslední, ale zaručeně nejčastější chyba: nechat úklid na “zítra”. Věř mi, zbytky masa na stole, ulepený rošt a skleničky plné vos jsou ráno to poslední, co chceš řešit. A ten pocit, když zjistíš, že ti z grilu někdo v noci snědl poslední kus klobásy… Stačí deset minut po grilovačce, uklidit, umýt, a ráno máš klid (a klobásu schovanou v lednici).


Shrnutí co tedy fakt jako ne!

Možná ti to přijde jako banalita, ale většina těchhle chyb vznikne z pohodlnosti nebo podcenění detailů. A přitom právě na detailech stojí ta pravá letní pohoda – gril, co jede jako nový, maso, co chutná každému, a hlavně žádné spálené ruce, zničené nervy nebo zkažená nálada.

Příště si na tyhle “průšvihy” vzpomenete, tak si dejte bacha… A když ne, aspoň bude zase o čem povídat!

Reklama Jarabak

Vaše komentáře

mramor

09/09/2025

místo grilu je nejlepší kámen- mramor, ale ten musíte dát do kovové obruče, protože nad přímím ohništěm zaručeně praskne. Ale na rozdíl, od ostatních poškozených věcí, prasklý mramor neubírá ani na kráse, ani na účelnosti. Lepší maso- jakékoli, ani zeleninu- co takhle třeba rozpůlené papriky naplněné jakýmkoli sýrem. Nemá chybu a připálení? Nebo škvarek z masa, pokud nemáte pod kamenem fatru, jen žhavé dříví a kámen na nožkách cca 25 až 30 cm , klidně si vínko dolijte. Hovězí ( samozřejmě ne kližku, ale nízký či vysoký roštěnec cca 10 min.- záleží jak máte rádi prokrvenost masa, svíčkovou- ta chce méně….)

Avatar for Renča J.
Renča J.

Přispějte svým komentářem