Když se řekne grilovačka, tak už dopředu vím, že to nebude jen o mase, ale hlavně o pohodě, spoustě smíchu a záplavě příběhů, které se vytahují vždycky, když se poprvé objeví uhlí a někdo začne drbat, že je to „příliš brzo na sezónu“. Češi jsou v tomhle naprosto nepoučitelní – jakmile trochu vysvitne slunce, gril už jede, i kdyby na něm měly skončit první letošní špekáčky pod deštníkem.

A teď si přiznejme jednu věc: i když internet praská v receptech a foodblogy nás krmí inspirací od rána do večera, v reálu většina rodin (a ano, i ta naše) jede stále dokola svých osvědčených „top ten“.

A víš proč? Protože je to sázka na jistotu, každý je má rád, chutnají i dětem a není kolem toho moc práce. Tak pojďme si to hezky rozebrat – tady je mých (našich, tvých, sousedových…) 10 nejoblíbenějších grilovacích stálic a důvody, proč nikdy nezmizí z českých roštů.


1. Klasické vepřové špízy

Upřímně – kdyby u nás nebyly špízy, asi bychom grilování rovnou zrušili. Vepřové, k tomu pořádně prorostlý bůček, cibule, paprika, slanina, někdy i klobása a hlavně ten okamžik, kdy to celé nasoukáš na jehlu a při otáčení sleduješ, jak to krásně syčí.

Důvod, proč to děláme pořád? Protože se u toho nikdo nepohádá. Každý si tam navlékne, co má rád, a když ti chybí maso, dáš tam prostě víc zeleniny – nebo naopak.

Koukni...  Pálení trávy a ohně na zahradě: Co můžete a co už je za hranou zákona?

2. Špekáčky „po česku“ (ideálně připálené)

Říkej si co chceš, ale bez špekáčků by to nebyla česká grilovačka. Děti je milují, chlapi mají pocit, že splnili misi, a ženy se tomu jen smějí, protože všichni víme, že nejlepší jsou ty nejčernější, které si „omylem“ upadly do popela. Proč je děláme pořád? Protože je to tradice, kterou prostě nic nenahradí – a navíc je kolem toho vždycky nejvíc smíchu.


3. Marinovaná kuřecí prsa (klidně ze supermarketu)

Já vím, že foodblogeři se chytají za hlavu, ale přiznejme si to: předpřipravené kuřecí v marinádě je naše česká klasika. Prostě rychlovka – vybalíš, položíš na gril, a za chvíli máš hotovo. Ideální, když je hlad a nikomu se nechce připravovat nic složitého. Proč to děláme pořád? Protože je to „bez práce a bez přemýšlení“ a z talíře to mizí rychleji než cokoliv jiného.


4. Hermelín na grilu

Legendární záležitost, kterou nejdřív všichni ignorují, ale na konci večera po ní šahají i ti největší masožravci. Hermelín (nebo jakýkoliv jiný „grilovací sýr“) zachrání každého vegetariána, ale hlavně – když je dobře propečený a teče, s brusinkami nebo cibulí, mizí z tácků rychlostí blesku. Děláme ho pořád, protože… prostě je to návykové a nikdy toho není dost.


5. Kukuřice na grilu

Možná překvapení, ale když přijde na grilovačku s dětmi, není nic lepšího než kukuřice přímo z grilu. Stačí potřít máslem, posolit, někdy zakápnout citronem a jde se na věc.

Proč to děláme? Protože když chceš na chvíli ticho u stolu, kukuřice je sázka na jistotu. Děti si u ní aspoň na deset minut přestanou stěžovat, že je jim horko.

Koukni...  Dělená strava: Funguje to, nebo je to jen další módní vlna?

6. Grilovaná zelenina (protože „něco zdravýho“ se vždycky najde)

Každá grilovačka u nás končí tím, že někdo vytáhne cuketu, lilek nebo papriku a začne se tvářit, že dneska to bude „trochu zdravější“. Pravda je, že když je zelenina dobře ochucená a ugrilovaná pěkně do zlatova, sní to i ti největší odpůrci všeho zeleného.

Důvod, proč to děláme pořád? Protože je to skvělé jako příloha, do bagety, nebo jen tak na zobání, když čekáš, až se dodělá maso. Navíc si můžeš hrát s různými druhy koření a olejů, takže žádná nuda.


7. Krkovička v pivu (aneb, když je čas na pořádné české maso)

Krkovička je prostě srdcovka. Když ji naložím do piva, česneku a bylinek, vím, že mi chlapi budou ještě další den děkovat. Je šťavnatá, plná chuti a vždycky se sní do posledního kousku. Děláme ji pořád, protože… kdo by v Česku odolal poctivému kousku masa na grilu? Navíc pivo a maso je kombinace, kterou nevymyslíš líp.

Každý den trávíme hodiny surfováním po internetu: v práci, doma, v kavárně, ve městě i při cestování. Připojujeme se všude k internetu i na veřejných wifi a ani si neuvědomujeme, jak snadno můžeme přijít o svá data, údaje i soukromí. Bezpečí na internetu není luxus, ale už dávno nutnost! 🌐🚀

Chraňte svá data, než bude pozdě skrze VPN! 🔒 Vyzkoušejte NordVPN se slevou 77% + 3 měsíce bonus zdarma nebo CyberGhost se slevou 82 % + 3 měsíci zdarma či ExpressVPN se slevou 61% + 6 měsíci bonus zdarma. Pokud nebudete spokojeni, každá z těchto VPN garantuje vrácení peněz + je přímo námi otestována!

8. Domácí klobásky (když se chce někdo pochlubit)

Jednou za čas má někdo z rodiny nebo přátel potřebu „ukázat, že to fakt umí“. A tak se objeví domácí klobásky – někdy úžasné, jindy trochu experimentální, ale pokaždé je kolem toho velká sláva. Proč to děláme pořád?

Protože to k české grilovačce patří, ať už jsou klobásky z farmářského trhu nebo z vlastního udírny.

Koukni...  TOP 5 Grilů roku: Weber, Napoleon, Nexgrill a Campingaz

9. Losos (když přijde někdo, kdo nejí vepřové)

Nemůžu zapomenout ani na lososa – je to moje tajná zbraň, když se na grilování objeví někdo, kdo „nejí červené maso“. Stačí ho osolit, opepřit, zakápnout citronem a položit na grilovací podložku. Někdy přidám bylinky, jindy jen kousek másla. Děláme ho pořád, protože je rychlý, nenáročný a většinou z něj nezbyde ani kousek.


10. Sladká tečka – grilované ovoce

Není lepší způsob, jak ukončit grilovačku, než horkým ovocem. Banán ve slupce, jablka se skořicí, ananas s medem nebo broskve – vždycky to vyvolá radostné „jééé, to jsem ještě nejedl/a!“. Důvod, proč to děláme? Protože to vypadá efektně, je to sladké a trochu zdravější, než táhnout ke stolu další misku brambůrků.


Shrnutí

Ať už se griluje v jakékoliv rodině, s těmihle deseti stálicemi nikdy nešlápneš vedle. Je jedno, jestli máš dvůr jako z katalogu, panelákový balkon nebo jen malý cestovní gril – u Čechů platí, že s dobrou marinádou, špetkou humoru a partou kamarádů vznikne ta nejlepší atmosféra.

Možná každý rok říkáme, že zkusíme něco nového, ale stejně se vždycky vrátíme k těmhle klasikám. Protože přesně díky nim je grilování český národní sport – a taky záminka, proč se sejít, povídat a prostě si to užít.

Pokud tě napadá ještě něco, co na grilovačkách nikdy nechybí, napiš mi to klidně dolů do komentářů – inspirace není nikdy dost!

Reklama OBI

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem, recenzí či zkušeností

author avatar
Anna Venclíková Travel & Lifestyle Blogger
Miluju chvíle, kdy máme doma klid, čaj voní po skořici a děti se smějí. Píšu o rodině, trendech pro muže i ženy, módě, sem tam i něco o nás ženách, cestování a malých radostech, které dělají náš život hezčí.