Jaro je období, kdy se příroda probouzí a s ní i moje neukojitelná touha po výrobě domácího medu z pampelišek. Nejsem si jistá, jestli je to dědictví mé babičky nebo jen mé potravinové bláznovství, ale každé jaro se se svými dětmi vydáváme na lov pampelišek, aby naši spíž znovu zaplavil tento zlatý poklad – domácí med z pampelišek.

A letos se zdá, že to bude zase sezóna par excellence, s plány na 100 až 200 sklenic tohoto sladkého zázraku.

Kapitola 1: Vstup do světa medu z pampelišek

Proč vlastně med z pampelišek?

Můžete si myslet: „Proč by někdo trávil čas výrobou medu z pampelišek, když ho lze jednoduše koupit?“ Odpověď je jednoduchá – nikdy jste neokusili pravý domácí med z pampelišek, vyrobený s láskou a pečlivostí. Je to jako srovnávat domácí jablečný koláč s tím kupovaným. Dobrý, ale není to ‚ono‘.

Med z pampelišek má jedinečnou chuť a vůni, která vás okamžitě přenese do slunných jarních dní. A kromě toho, sběr pampelišek je zábava sama o sobě. Děti to milují, a upřímně, je to skvělá výmluva, abychom trávili čas venku, daleko od televize nebo herních konzolí.

Zajímavosti, které jste o medu z pampelišek možná nevěděli

Předtím, než se ponoříme do receptu, pojďme se podívat na několik zajímavostí:

  1. Historie: Med z pampelišek se v Evropě vyrábí už stovky let. Lidé ho historicky používali nejen jako sladidlo, ale i pro jeho léčivé účinky.
  2. Zdravotní přínosy: Pampeliška je známá svými detoxikačními vlastnostmi a podporou trávení. Ačkoliv se při výrobě medu z pampelišek používá cukr, věří se, že některé z těchto přínosů zůstávají zachovány.
  3. Biodiverzita: Sběrem pampelišek (samozřejmě s mírou) přispíváte k podpoře biodiverzity ve vaší zahradě nebo v místní krajině. Pampelišky jsou jedním z prvních zdrojů potravy pro včely a další opylující hmyz v raném jarním období.
  4. Všestrannost: Med z pampelišek není jen pro mazání na chleba. Můžete ho použít v čaji, jako topping na palačinky nebo dokonce v některých receptech místo běžného medu či jiných sladidel.
Koukni...  Ideální vína pro letní svatbu: Letní edice

Nyní, když jste o něco více seznámeni s tím, proč by med z pampelišek mohl být příští velkou věcí ve vaší spíži, pojďme se podívat, jak ho vyrobit.


Kapitola 2: Jak na to – Sběr pampelišek a příprava

Sběr pampelišek

Prvním krokem na cestě k výrobě medu z pampelišek je samotný sběr. A věřte mi, to je celá věda! Nebo spíše umění. Nejlepší čas na sběr je jasný, slunečný den, kdy jsou květy plně rozkvetlé a doslova volají „Seber mě!“ Idealně vyrazíme dopoledne, po roseně, kdy jsou květy nejvíce aromatické.

A jaké množství potřebujeme? No, připravte se, že na jednu várku medu bude potřeba asi 400 až 500 květů. Zní to hodně, ale s nadšenými pomocníky (čti: dětmi) to půjde raz dva.

Příprava květů pampelišek

Jakmile máte svůj košík plný květů, je čas je připravit. Doporučuji odstranit zelené části květů, protože ty mohou přidat nepříjemnou hořkost. Tento krok je trochu pracný, ale zase – pokud máte pomocníky, bude to jít rychleji.

Recept na med z pampelišek: Sladká alchymie

A nyní, kouzelná část – proměna květů v med. Připravte si:

  1. Příprava: Květy pampelišek nechte volně rozložené někde na plechu ať z nich může vylézt hmyz. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Nasypejte květy, nakrájený citron a pomeranč (i s kůrou) a nechte jemně probublávat přesně 15 minut (na nízkou teplotu).
  2. Louhování: Odstavte hrnec a následně nechte louhovat 24 hodin v chladné místnosti.
  3. Scedění: Druhý den sceďte tekutinu přes husté sítko nebo plátýnko do čistého hrnce. Vymačkejte květy, abyste získali co nejvíce šťávy.
  4. Vaření medu: Do šťávy přidejte cukr nebo pro zdravější alternativu třtinový cukr a za občasného míchání vařte na mírném ohni. Doba varu závisí na požadované hustotě medu. Pro tekutější med vařte cca 1 hodinu, pro hustší 1,5-2 hodiny.
  5. Plnění do sklenic: Horký med nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic a ihned zavíčkujte. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Poznámka: Med z pampelišek nebude nikdy tak hustý jako pravý včelí med, ale měl by mít podobnou konzistenci jako sirup.

3 info tipy:

  • Pro výraznější chuť medu můžete přidat do hrnce i lžičku kyseliny citronové.
  • Med z pampelišek skladujte v chladné a temné místnosti. Vydrží vám až jeden rok.
  • Med z pampelišek má lahodnou chuť a léčivé účinky. Pomáhá při trávicích potížích, posiluje imunitu a podporuje detoxikaci organismu.

Nalévání a skladování: Poklad v sklenicích

Jakmile máte med hotový, je čas ho rozlít do sklenic. Použijte čisté, sterilizované sklenice a med do nich nalijte, zatímco je ještě horký. Uzavřete a nechte zchladnout.

Koukni...  Dokonalá svíčková - steak na grillu

Med z pampelišek skvěle chutná na čerstvém pečivu, v čaji, nebo i jen tak na lžičce, když potřebujete trochu sladkého povzbuzení. A co víc, skvěle se hodí jako originální dárek, který zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.


Kapitola 3: Tipy, triky a závěrečné myšlenky

Jak uchovat med z pampelišek

Med z pampelišek je přírodní produkt bez konzervačních látek, takže jeho skladování je klíčové. Nejlepší je skladovat ho na chladném a tmavém místě. V lednici se může zkrystalizovat, což není na škodu, ale může změnit jeho konzistenci. Pokud se vám med zkrystalizuje, jednoduše ho zahřejte ve vodní lázni, a je zase jak nový.

Med by měl vydržet několik měsíců, i když s ním doma nešetříme a rychle mizí. Pokud med zkvasí (což se může stát, pokud v něm zůstane příliš mnoho vody), nezoufejte. Můžete ho použít jako základ pro domácí ocet nebo dokonce k přípravě alkoholického nápoje, jako je medovina.

A je to hotovo

Využití medu z pampelišek

Med z pampelišek není jen pro slazení čaje nebo jako pomazánka na chleba. Tady je pár nápadů, jak ho využít:

  • Jako marináda: Smíchejte s olivovým olejem, sojovou omáčkou a bylinkami pro vynikající marinádu na kuře nebo tofu.
  • V dressinzích: Přidejte do svých oblíbených salátových dresinků pro příjemnou sladkou chuť.
  • V pečení: Můžete ho použít místo medu nebo javorového sirupu v receptech na muffiny, koláče nebo granolu.
  • Jako dárek: Domácí med z pampelišek krásně zabalený bude skvělým, originálním dárkem pro vaše blízké.

Závěrečné myšlenky

Výroba medu z pampelišek je pro mě každoroční rituál, který přináší nejen neskutečně dobrý med, ale také kvalitně strávený čas s rodinou. Je to příležitost učit děti o přírodě, o tom, jak zpracovávat plody, které nám dává, a také o trpělivosti a odměně za dobře odvedenou práci.

Přiznávám, že se každý rok těším na tu vůni rozkvetlých pampelišek, která mi zaplní kuchyň během vaření. A i když je výroba medu z pampelišek poměrně pracná, výsledek stojí za to. Je to jako kousek jara uložený v každé skleničce.

Epilog: Láska, pampelišky a manželův pohled

Na závěr bych se chtěla podělit o malou rodinnou perličku, která mi každoročně připomíná, že tradice a vášeň jsou vždycky trochu o šílenství. Můj manžel, který mě zná lépe než kdokoliv jiný, každé jaro sleduje můj pampeliškový rituál s výrazem mírného pobavení a úžasu.

Koukni...  Jednoduché triky pro kontrolu porcí aneb jezte chytře, žijte zdravě

Ano, po celých Radonicích mě můžete potkat, jak běhám s košíkem a trhám pampelišky, zatímco moje děti a já jsme ponořeni do této naší jarní aktivity. A manžel? Ten na mě kouká jako na blázna. Ale v dobrém – aspoň doufám.

Toto malé šílenství, toto naše jarní dobrodružství, je však plné lásky. Lásky k přírodě, k rodině a k tradici. A i když můj manžel možná pořád úplně nerozumí mé vášni pro výrobu medu z pampelišek, podporuje mě v tom, stejně jako já podporuji jeho koníčky.

Takže pokud vás příště někdo uvidí, jak s košíkem v ruce běháte po loukách a sbíráte pampelišky, nebojte se. Možná si někdo pomyslí, že jste trochu blázen. Ale ve skutečnosti jste jen člověk, který umí najít krásu a radost v jednoduchých věcech.

A kdo ví, možná příští rok uvidíte vedle mě na louce běhat i mého manžela. Sice stále trochu nevěřícně, ale s košíkem v ruce, připraven pomoci sbírat další úrodu pro náš domácí med z pampelišek.


Tímto příběhem a několika radami a tipy se uzavírá naše cesta za domácím medem z pampelišek. Doufám, že vás článek nejen pobavil, ale i inspiroval k vlastnímu jarnímu dobrodružství.

Ať už s košíkem v ruce, nebo jen s lžičkou medu v ústech, nezapomeňte si užít každý sladký moment, který život nabízí.

PS: budu ráda, když mi napíšete v komentářích vaše zkušenosti s výrobou domácího medu z pampelišek 🙂


Domácí med z pampelišek – Vaše zkušenosti

4,6
Vynikající72%
Velmi dobré14%
Průměrné14%
Špatné0%
Hrozné0%

Měl jsem větší očekávání

25/04/2024

Všechno znělo tak jednoduše, ale asi jsem měl příliš vysoká očekávání. Med je dobrý, ale nic extra. Možná to bylo pampeliškami.

Avatar for Daniel Svoboda
Daniel Svoboda

Konečně využití pro pampelišky

16/04/2024

Pampeliškový med jsem nikdy předtím nezkoušela, a tak jsem byl zvědavá, jak bude chutnat 🙂

Avatar for Eva
Eva

Úžasný recept!

16/04/2024

Med z pampelišek je prostě boží. Díky za super návod, jak na to, všechno bylo krásně popsané a šlo to hladce.

Avatar for Michaela Horáková
Michaela Horáková

Konečně recept, co funguje!

13/04/2024

Už jsem zkoušela spoustu receptů na pampeliškový med, ale žádný nevyšel takhle krásně. Díky tomuto receptu od paní Anny mám konečně zásobu lahodného a zdravého medu na celou zimu. Je to jednoduché, rychlé a výsledek je úžasný! Med má krásnou barvu a lahodnou chuť, která se perfektně hodí na chleba, do čaje i do dezertů. Určitě doporučuji všem!

Avatar for Marta Růžičková
Marta Růžičková

Super návod!

10/04/2024

Díky za skvělý návod na med z pampelišek, vyzkoušela jsem a je to bomba! U nás doma už jiný med nechceme. Trošku jsem experimentovala s množstvím cukru, ale výsledek stojí za to!

Avatar for Petra Nováková
Petra Nováková

Přispějte svým hodnocením či zkušeností

Rubriky:

Jídlo,

Poslední aktualizace: 03/04/2024